Cybercrime

Cybercrime verzekeringen beschermen u tegen schade betreffende cyber aansprakelijkheid, privacy aansprakelijkheid. Zodra dit uw bedrijf overkomt kunt u de gevolgen van een cyberaanval voor tonnen uitbesteden bij een gespecialiseerd bedrijf. Of u heeft een cybercrimeverzekering.

Dan worden alle problemen door, waarschijnlijk hetzelfde bedrijf, opgelost en kunt u verder.

KENMERKEN

Systeeminbraak
Deze dekking dekt eigen kosten als gevolg van inbraak op systemen of data:

 • kosten van forensisch onderzoek.
 • kosten van communicatie met klanten, toezichthouders, justitie, creditmaatschappijen en andere belanghebbenden.
 • kosten voor extra klantenondersteuning, bijvoorbeeld via een call centre.
 • kosten van crisismanagement, reputatieherstel en pr-campagnes.

Privacy
Deze dekking dekt gevolgen van gestolen privacygevoelige gegevens:

 • kosten van onderzoek door bijvoorbeeld justitie of creditcardmaatschappijen.
 • claims van individuele personen.
 • boetes opgelegd door toezichthouders, of andere verplichte vergoedingen.

Digitale aansprakelijkheid

Deze dekking dekt voortvloeiende schade als bijvoorbeeld de website of e-mail onbedoeld het auteursrecht schendt, laster verspreidt of een virus bevat.

Hacking
Deze dekking dekt de schade veroorzaakt door hackers:

 • reparatie, vervanging of herstel van websites, programma’s of data.
 • kosten van gestolen software of data.
 • kosten van onderzoek en advies in systeembeveiliging.
 • kosten van forensisch onderzoek naar de oorzaak van een hacking.

Afpersing
Beschermt uw relatie tegen de schade van hackers die de website of data gijzelen. Uw relatie krijgt bijstand van security-adviesbureau NetDiligence en eventueel betaald losgeld wordt vergoed. Helaas zijn er reeds vele bedrijven die met BITCOINS deze afpersers hebben moeten betalen.

Omzet verlies door cyberaanvallen
Dekt omzetverlies door bijvoorbeeld een DDos-actie of andere aanval op de computersystemen van uw relatie, leidt tot omzetverlies, bijvoorbeeld door uitval van een webwinkel.

VOOR WIE EN WAAROM?

Iedere ondernemer die persoonsgegevens verzamelt of bewerkt, is verantwoordelijk voor die gegevens (data). Een goede beveiliging van die data is een eerste noodzakelijke stap om het risico op een datalek of gegevensdiefstal te beperken. Maar honderd procent veilig bestaat helaas niet. Ongeacht uw beveiligingsmaatregelen loopt u altijd het risico slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Daarvoor hoeft maar één werknemer op een verkeerde link te klikken. Zo hebben in Nederland bedrijven en overheden in 2016 samen een schade geleden van € 10.000.000.000,- door cyberaanvallen.

LET OP!

 • Sommige cyberverzekeringen vergoeden ook de eventuele boete die de toezichthouder (de Autoriteit Persoonsgegevens) u oplegt als u de privacy van de personen van wie u de gegevens heeft opgeslagen niet waarborgt. Lees goed de voorwaarden door op uw polis!
 • Als na een hack blijkt dat u zelf geen enkele voorzorgsmaatregel hebt genomen, zullen de meeste verzekeraars uw schade niet dekken. Immers: als u uw voordeur open laat staan, wordt diefstalschade ook niet gedekt. Daarom stellen de meeste verzekeraars als minimale verplichting dat uw bedrijf gebruikmaakt van een antivirusprogramma van een gerenommeerde leverancier. Een verzekeraar stelt zelfs zijn eigen beveiligingssoftware verplicht.
Petra van Oyen